Teiaş PAX Çözümleri
TEİAŞ Yenilenebilir Enerji kaynakları olarak kurulacak ve de Teiaş a 154-380 kv hatlarla bağlanan şalt merkezleri için (Rüzgar Elektrik Santrali, Hidro Elektrik Santral, Jeotermal Elektrik Santrali, Doğalgaz Santrali, Termik Santral) Teiaş İletişim Gereklilikleri yazısı hazırlar ve santrali yapan firmaya geçici kabulden önce tamamlamak üzere firmaya gönderir. Firma da bu kapsamın bir parçası olan PAX haberleşmesini şalt merkezinin geçici kabulünden önce hazırlamakla yükümlüdür.
Teiaş Haberleşme Sistemleri 154 KV ve 380 KV bağlantılı merkezlerde TEİAŞ ın oluşturmuş olduğu iç telefon haberleşmesinin uzantısı olarak tüm santralleri 4 haneli numaralardan direk aramak için kurulan sistemdir. PAX telefon santralini diğer santrallerden ayıran tek nokta PAX santralin E&M(Ear and Mouth) desteğinin olması.Bildiğiniz üzere normal bir telefon görüşmesi 2 tel üzerinden gerçekleşir.E&M haberleşmede ise bu 4 tel veya 6 tel üzerinden gerçekleşmektedir. E ucu, M ucu, Tx ve Rx uçları olmak üzere görüşmeyi başlatmak için E ve M uçlarından sinyaller göndererek uçtan uca hat sağlanır Tx ve Rx uçlarından ise ses bilgileri gönderilir ve alınır. TEİAŞ ın kullanmış olduğu sistemde 2 adet Tx, 2 adet Rx bulunmakta olup E ve M ile birlikte 6 telden haberleşme sağlanır. PAX ın sağlamış olduğu E&M kanalı 64 K kiralık hat üzerinden veya Kramportör üzerinden karşı Trafo merkezine ve Yük Tevzi Merkezine taşınmaktadır.
Teiaş Haberleşme Sistemleri PAX sisteminin diğer bir avantajı ise otomatik-yedekli bir haberleşme kanalı sunması. 154-380 merkezlerde kurulan PAX santralinin bir çıkışı(Trunk) kiralık hat üzerinden, diğer çıkışı ise OPGW veya Kramportör üzerinden çalışmaktadır.Sistem her iki çıkışı da sürekli kontrol ederek önce kiralık hattan görüşmeyi sağlar, kiralık hatta bir problem var ise diğer kanaldan görüşme sağlanır.Bu kontrolü PAX santrali kendisi otomatik olarak yapar.
Teiaş Haberleşme Sistemleri benzer uygulamayı Devlet Demir Yollarında da görebilirsiniz.
Teiaş Haberleşme Sistemleri Türkiye’de PAX santrali yaygın olarak KAREL markası kullanılmaktadır. Karel DS200, Karel DS200M, Karel IPG1000 modelleri mevcuttur.Bunun haricinde az miktarda olsa da Selta PAX, Telesis PAX kullanılmaktadır.
Teiaş Haberleşme Sistemleri Teiaş PAX santralleri kurulumu haricinde bazı merkezlerde kiralık hat üzerinden uzak abone veya OPGW üzerinden uzak abone olarak PAX haberleşmesi istemektedir. Bu durumlarda kiralık hat multiplexer cihazları üzerine FXS-FXO modülleri takarak ilgili Yük Tevzi merkezinden 1 aboneyi taşıyarak PAX sistemine dahil edilmiş olur. Komşu istasyonlardan uzak abone çalışmak için SDH-MUX üzerindeki FXS-FXO portları veya T40 Kramportör ses portları kullanılır.
Bu 3 markaya da destek almak için lütfen bizimle irtibat kurunuz.